2014. szeptember 20., szombat

Búcsú Újkígyóson 2014.



A megszokott, éves Mária napi búcsú volt Újkígyóson, sokadszor.
35 éve minden alkalommal meglátogatom ezt a jeles eseményt, mivel nejem kígyósi lány.

Körmenet Újkígyóson régen   (forrás: internet)
Nem vagyok katolikus, és akik hozzám hasonlóan szintén nem követik a katolikus egyház tanait, kedvükért elmondom: A búcsú, megtisztulás. (latinul: indulgentia) Egyfajta bűnbánati procedúra, amit ha végigcsinálsz, a következő búcsúig mentesít a tisztítótűztől. Ha kipurcansz, nem a pokolba, hanem a menybe kerülsz. Jobb az óvatosság! A falu templomának a védőszentjéhez kötődik, annak névnapja utáni vasárnap ünneplik.

Újkígyósi róm. kat. templom.
Újkígyóson Szt. Mária (Szűz Mária) a védőszent, így a búcsú is szeptember második hetének vasárnapján van. Más vallások nem tartanak búcsút, nem ismerik el, sőt kifejezetten tagadják létjogosultságát. De vannak egyéb vallási furcsaságok! Például az, hogy jelentős pénzösszegért is bűnbocsánatot lehetett venni. (van, akinek egy vagyon sem lenne elég erre!!!) (szerintem)

Tény, hogy a búcsú azon események közé tartozik, amiket faluhelyen ma még a legjobban ünnepelnek. Azon ritka alkalmak egyike, amikor együtt van, a szűkebb értelembe vett család. A vasárnapi ebédre természetesen. Minden háznál, mert évek óta látom, mindenhol rengeteg autó áll a kapubejárókban, és a külföldi rokonok is hazaérkeznek ilyenkor. Sajnos, egyre több a külföldi rendszámú autó! Többen jönnek, mint karácsonykor, és húsvétkor. Idővel, sajnos el fog tűnni, vagy fokozatosan csökken jelentősége, mert többnyire már most is csak a nagyszülőkhöz kötődik. 

Anyósom, akit minden köszönet illet!

Balázs Béláné, Zsótér Erzsébet.
Anyósom, a drága, ilyenkor erőn felül készül, hogy biztos jól lakjon a család, sőt kisebb úti csomaggal is ellátja szeretteit, nehogy véletlenül valaki éhen pusztuljon. Ilyenkor kisebb hadseregre főz. A menüt előre tudom, mert biztosan lesz csigaleves, pörkölt, sült húsok, valamint az elmaradhatatlan sütik tömkelege. 
Egy idő óta a lányok is kiveszik részüket a sütés főzésből, mert a Mama is korosabb, és nem Dáriusz a vezetékneve. A főzés java, így is rá marad. Szívesen csinálja. Nem extra ételeket, inkább a megszokott, "retro" fogásokat. Úgy, ahogyan annak idején anyjától, nagyanyjától tanulta. Tudom, van saját kézírásával receptgyűjteménye, de korántsem akkora, mint például a sajátom. Más ez a világ, és én is más vagyok mint Ő. Nekem lényegesen könnyebb dolgom van, mert digitálisan tudom tárolni receptjeimet, sőt ha akarom, megleshetem másokét is. Ritkán, ezt is megteszem. Mikor megismerkedtem főztjeivel, nagyon zsírosan készítette az ételeket. Ehhez szokott hozzá, ezt kellett csinálnia. A férfiembereknek szükség volt kalóriára, azt pedig fajsúlyosabb ételekkel lehetett biztosítani. Ebédre szalonna, kolbász, kenyér, vacsorára bőséges, de sok kalóriát tartalmazó étel. Csodálom, hogy tudtak aludni utána. Aztán egy ideig a helyi étterem konyháján dolgozott. Óriási változáson esett át! Kevésbé zsírosabb, és új fogások kerültek az asztalra. A búcsún felszolgált menü, viszont nem sokat változott az évtizedek során. A menüre azonnal visszatérek, de nem ez a búcsú lényege. Magam is sokat jártam búcsúban, mert mikor nagyon kellett a pénz fiatal házasként, az otthonteremtésre minden lehetőséget kihasználtam. Búcsúi árus lett belőlem is. Kitelepültem órákkal, óraszíjakkal, elemekkel, sőt apró javításokat is megcsináltam helyben. A szakmám ugyanis órás. Emberpróbáló munka volt. Nem is csináltam sokáig, de közben sok barátot szereztem. A búcsúra kitelepült cukrászok, árusok, mutatványosok közül. Kár, hogy már akkor is, de manapság még inkább inkább zsibvásárra hasonlít a búcsúi forgatag, mint arra, amiről egyébként szólnia kellene.
Én is kutattam kicsit, hogy utánanézzek a búcsú meghatározásának.


A búcsú fogalma :

"A búcsú (indulgentia) a római katolikus egyház teológiájához és liturgikus gyakorlatához kapcsolódó fogalom. A katolikus teológia a tridenti zsinat (1545−1563) óta világosan megkülönbözteti a gyónás szentségében megvalósuló bűnbocsánatot a bűnökért kiszabott büntetés elengedésétől. Ennek megfelelően a bűneit megvalló és ezek miatt bánatot tanúsító személy a gyónás szentségében a feloldozással elnyeri ugyan a bűnbocsánatot és elengedik neki a halálos bűnökért járó örök büntetést, de a már megbocsátott bűnökért visszamaradnak még adott ideig tartó büntetések, amelyekért a bűnösnek egy bizonyos ideig a tisztítótűzben kell szenvednie. A római katolikus dogmatika szerint a búcsú a már megbocsátott bűnökért kiszabott tisztítótűzbeli büntetések elengedése."



Csíksomlyó 2014.


Azt hiszem ennyi elég is, mindössze annyit még, hogy a Magyar nyelvterületen legismertebbek közé tartozik a csíksomlyói, és a máriapócsi búcsú. Ezeken ma is több százezer hívő fordul meg, bár az utóbbi időben "divat" lett búcsúra járni. Ez az én különbejáratú véleményem!

Ennyi vallási kitérő után jöjjön a búcsú számomra legfontosabb része a kaja!
A vasárnapi ebéd, így a búcsúi is, levessel kezdődik. Ez lehet tyúkhús, aprólék, vagy sertésragu leves. Minden alkalommal van benne viszont csigatészta, amit a Mama saját maga pödörget. Ért hozzá nagyon. Mi is kapunk tőle időnként ajándékba, így ha levest főzünk, többnyire a tőle kapott tésztákat főzzük bele. De az ünnepi tészta a csiga. Kézzel készült, egész más, mint ami a boltban kapható. Most sertésragu levessel kezdtünk. Ezt követte a marhalábszár pörkölt, tésztával, vagy főtt krumplival, a Mama által készített savanyúságokkal.
Mivel ilyenkor összehozzuk a privát ünnepeket is a búcsúval, a szülinapi, névnapi köszöntéseket is megejtjük. Keresztlányom is megkapta a nejem által készített szülinapi tortát. 
Gyors ebéd, és irány a vásár!



Raguleves csigatésztával.




Marhalábszár pörkölt.




Keresztlányom szülinapi tortája. Nejem produkciója.




Búcsú régen.  (Forrás: internet.)
A gyerekek alig várják a vásárt, mert számukra ez jelenti a búcsút. Ajándékok, felülni a mutatványosok által kitelepített játékokra. Az idők során ez is sokat változott. Az én időmben még nem lehetett megülni a bikát, de nem lovagolhattunk egyszarvún sem. Változnak az idők, de jól van ez így. Haladunk a korral. A mi korunk játékai viszont szinte eltűntek már. A gyereknek semmi nem drága, és szórakozása minden pénzt megér, de elgondolkoztató, hogy a bikán, egy öt perces menet árából, komplett ebédet tudok főzni családomnak.


Búcsú napjainkban.




Önjáró póni volt az egyik sláger.




A bikagolás a másik.




Vásárfiák.




Látnivaló van bőven.




Örök klasszikus, a hosszúcukor.
Mindenki felpakolva érkezik, ki ruhaneművel, ki egyéb búcsúfiával. A hosszúcukor, a mézeskalács még mindig sláger. A Mama is megkapja az ilyenkor megszokott jelképes ajándékát. Nagyon szerény hálatétel azért, amennyit készült, heteken keresztül spórolt azért, hogy vendégül lásson bennünket. De Ő a selyemcukornak is örül, és nem vár el drága ajándékot. 
És itt még nincs vége az ünnepi ebédnek. A vásárban ledolgozták az eddig felvett kalóriákat, jól jön az utánpótlás. Asztalra kerülnek a sütemények, és a sült hús is. Idén nem volt kacsa az asztalon, mert sajnos nem volt rá keret. A Mama szűkös lehetőségeihez mérten, így is csodákat varázsolt elénk.



Kolbász, hurka.




Sült csirke.




Saját adagom. Csak szerényen.




Sütihegyek.




Újabbak.

Aztán a Mama elkezd csomagolni. A maradékot nem a saját hűtőjébe rakja ínségesebb napokra, hanem szétosztja. Úgy gondolja, nekünk nagyobb szükségünk van rá.
Ilyen volt mindig, és ilyen is marad. Nem fog, de nem is akar megváltozni. Neki is nagyobb örömöt szerez ha ad, mintha kap.

Legyen így még nagyon sokáig! Isten éltessen!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése